VENDI - udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma

Udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma „VÊNDI“ osnovana je u Đelekovcu 15. kolovoza 2008. godine. Vêndi je autohtona i izvorna riječ mjesta Đelekovca i znači tamo, ondje.
Glavni sadržaj rada Udruge je stvaranje Etno parka, formiranje zavičajne zbirke knjižne i ne knjižne građe Đelekovca i Podravine, promicanje starih običaja, kulturne i prirodne baštine kroz folklorni, dramski, likovni, književni i glazbeni izričaj, promicanje i ponuda starih jela, uzgoj i prezentacija starih sorti voćaka, ponuda turistički zanimljivih lokacija u okolici uz organizaciju sadržaja, izrada i ponuda originalnih i autentičnih proizvoda u vidu suvenira i drugo.
Za sada je oformljena Etno galerija gdje je postavljeno dosta starih predmeta. Također je opremljen prostor za Zavičajnu knjižnicu. Udruga ima svoju prostoriju za sastanke gdje su izloženi i radovi članova. Uređen je i prostor u kojem je postavljena izložba radova đelekovečkog likovnog kruga. Prostor je službeno otvoren na Veliku Gospu, 15. kolovoza 2020. Ova postava đelekovečkog likovnog krug obuhvaća, za sada, 30 autora: Lidija Bedeković, Barbara Beli, Darinka Fištrek, Dijana Fištrek, Vanesa Grgić, Ivan Hero, Vesna Hero, Ivan Hontić, Nevenka Indir, Mijo Janeković, Anamarija Kadija, Dragutin Kadija, Petra Kadija, Kristina Kadija, Bojana Kežman, Mladen Levak, Ivan Mažar Magi, Karla Medenjak, Vinka Pavlek, Patricia Rašan, Darko Samoščanec, Davor Sedmak, Biserka Šegrc-Virius, Slavica Tomašić-Šegerec, Željka Turk, Anica Varga, Branko Virius, Ivan Virius, Mirko Virius, Vesna Vugrač-Moškon. Plan je urediti i veći prostor za ovu postavu koji je i predviđen u tu svrhu, a koji je i povezan sa Zavičajnom knjižnicom. Tako da bi to bila izuzetna kombinacija za kulturnu baštinu Đelekovca, kao i atraktivna turistička ponuda Đelekovca i Podravine. Tako bi zaživjela za posjetitelje izložbena likovna postava đelekovečkog likovnog kruga kao i Zavičajna knjižnica koja ima zanimljivu građu s knjigama i rukopisima đelekovečkog književnog kruga kao i drugim materijalom vezanim za Đelekovec i Podravinu.
Cilj i sadržaj rada Udruge je također i okupljanje građana na području kulture i umjetnosti te kulture življenja radi zaštite i promicanja zajedničkih kulturnih i umjetničkih interesa i uvjerenja. Tako da udruga okuplja slikare, književne stvaratelje, kao i druge kreativne stvaratelje s područja sjeverozapadne Hrvatske i šire.
Udruga izdaje knjige u okviru Biblioteke Nagnuća i druge publikacije, kao što su KNJIGE-SUVENIRI u kojima se predstavlja zavičajna građa. Izdaje i svoj časopis „VENDI“ koji izlazi dva puta godišnje, časopis je ujedno i glasilo Općine i prati rad svih udruga te događanja u Općini.
Članovi udruge tijekom cijele godine održavaju kreativne radionice na različitim mjestima s nekom zadanom temom s ciljem objavljivanja zajedničkih publikacija s tih kreativnih radionica. Uglavnom na kreativnim radionicama nastaju književni, likovni i glazbeni radovi, ali tu su i fotografije, suveniri i drugi radovi.
Udruga, u prosjeku, broji 60-ak članova.

© Copyright 2021 Općina Đelekovec. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg